Снимка: БГНЕС
fallback

Студенти от престижния ирландски университет Тринити Колидж в Дъблин организираха протест в колежа срещу действията на Израел в Газа, след като барикадираха главния му вход. Студентски активисти описаха протеста, който започна в петък, като "лагер на солидарност с Палестина", повтаряйки подобни протести в американските кампуси. Десетки студенти опънаха палатки на един от главните площади в университета, който е туристическа атракция на Дъблин. Те също струпаха пейки пред библиотека, която съдържа прочутия средновековен ръкопис на Книгата на Келс. Ласло Молнарфи, президент на студентския съюз в колежа, каза пред ирландската обществена телевизия RTE, че студентите изискват университетът да прекъсне всички отношения, които има с Израел. „Книгата на Келс вече е затворена“ за неопределен период от време, публикува Молнарфи в X.

"Няма работа както обикновено по време на геноцид", добави той, изисквайки от Тринити да "прекъсне връзките" с Израел.

Персоналът по сигурността затвори портите на кампуса - които обикновено са отворени за обществеността - "за да се гарантира безопасността", се казва в изявление на университета. Добавя се, че на територията има "неразрешен" лагер.

"Докато Тринити подкрепя правото на студентите да протестират, протестите трябва да се провеждат в рамките на правилата на университета." По-рано през седмицата студентският синдикат беше глобен с 214 000 евро от университета за загуба на приходи от туристи след разрушителните протести тази година срещу студентските такси, наемите и войната в Газа.

Пропалестинските протести разтърсиха американските кампуси от седмици, но те станаха по-приглушени в петък след сблъсъци с полицията, масови арести и строгата директива на Белия дом за възстановяване на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 месец

С какво и пристижен тоя университет ,пълен с *** ,уж англичани но са от кол и въже ))такъв е и министъра им )))

36

Евала

преди 1 месец

Сега руските тр.о.лове ще ме засипят с минуси , но истината е, че тези "протести" са подклаждани и финансирани от Кремъл. Още от началото на тези военни сблъсъци Русия и Иран безрезервно подкрепят ХАМАС и другите палестински терористи. Сега са пушеци за отвличане на войната в Украйна, а и объркване на общественото мнение в Щатите. Който има нещо в главата ще го разбере.

35

Анонимен

преди 1 месец

А така, кажете им "Долу" на дъблинските фашисти!

fallback