Снимка: Jason от Pixabay

“Пътят на развитието” е проект, който ще осигури бързи транспортни връзки между Европа и Азия през турска територия, заяви транспорта и инфраструктурата на Турция Абдулкадир Уралоглу.

Меморандумът беше подписан между Турция, Ирак, Катар и Обединените арабски емирства, каза още Уралоглу. Така  нареченият “Път за развитие" е на стойност 17 милиарда долара. Проектът за 1200-километрово железопътно и шосейно трасе има за цел да превърне Ирак в транзитен център, свързващ Азия и Европа с връзка между иракското пристанище Гранд Ал-Фау и Турция.

Церемонията по подписването се състоя по време на първото посещение в Ирак на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ирак от над десетилетие.

Уралоглу окачестви „Пътя на развитието“ като „Новия път на коприната“, информира в. „Хюриет“. С реализацията на този проект още повече ще се засили икономическият и геополитическият статут на нашата страна, изтъкна Уралоглу.
Чрез проекта "Пътят на развитието" ще осигурим непрекъснат достъп до всяка страна в Европа по шосе и жп линии от пристанище Гранд Ал-Фау (Ирак) до Лондон, каза още той.

Проектът „ще отвори нова врата за регионалната и световната търговия“, заяви турският министър на търговията. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase