Снимка: архив, БГНЕС

Светът понастоящем преживява тежък епизод на избелване на коралите за втори път в рамките на десет години, като някои части от Големия бариерен риф в Австралия са застрашени от изчезване след месеци на рекордно повишаване на температурата на водата в океана, съобщават осведомителните агенции, позовавайки се на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

"От февруари 2023 г. до април 2024 г. се наблюдава значително избелване на корали в северното и южното полукълбо на всеки голям океански басейн", каза Дерек Манзело от NOAA.

Явлението е потвърдено във всички тропически региони и по-специално във Флорида, в южната част на САЩ, Карибите, Бразилия и източната тропическа част на Тихия океан. Избелване на корали се наблюдава в най-малко 53 държави, територии или местни икономики.

Въпреки че избелването може да доведе до гибелта на коралите, то е обратимо явление, тъй като засегнатите корали могат да оцелеят, ако температурите се понижат и ако се намалят други стресови фактори, като прекомерен улов или замърсяване.

Избелването се случва, когато изложените на стрес корали изхвърлят водораслите, които са техен източник на храна и им придават цвят. Ако явлението е силно и продължително, коралите могат да загинат.
      
Последиците са многобройни. Избелването засяга не само океанските екосистеми, но и човешкото население, като оказва влияние върху продоволствената му сигурност и местните икономики.

Кораловите рифове са важни екосистеми, които поддържат подводния живот, защитават биоразнообразието и забавят ерозията. Освен това те подпомагат местната икономика чрез туризма.
       
Настоящият епизод на избелване е четвъртият, регистриран от NOAA от 1985 г. насам. Предишните епизоди са наблюдавани през 1998 г., 2010 г. и 2016 г.

Избелването на коралите се наблюдава в различни региони от известно време. В най-голямата екосистема на коралови рифове в света, Големия бариерен риф в Австралия, през 2022 г. избелването е засегнало 90 процента от оценените корали.

Кораловият риф във Флорида, който е третият по големина, преживя значително избелване миналата година.

За да бъде обявено обаче събитие в световен мащаб, трябва да бъде документирано значително избелване във всеки от основните океански басейни, включително Атлантическия, Тихия и Индийския океан, както в северното, така и в южното полукълбо.

Последното мащабно избелване на корали приключи през май 2017 г. Предизвикано от мощния климатичен феномен Ел Ниньо, който затопли Световния океан, то продължи три години и беше определено като по-тежко от предишните две през 2010 г. и 1998 г.

Тазгодишното избелване на корали последва обявяването на 2023 г. за най-горещата година в историята.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase