Снимка: БГНЕС

Институтът за политически изследвания в Северна Македония е направил изследване, според което над 90% от гражданите отчитат наличие на език на омразата, който е разпространяван основно в социалните мрежи. 1/3 от анкетираните са на мнение, че в политиката също има език на омразата.

64,2% от анкетираните граждани смятат, че в сравнение с изразяването преди пет години, днес в по-голяма степен се наблюдава език на омраза. Според 12,6% този начин на изразяване е намалял, а за 18,7% няма промяна.

За 80% от анкетираните езикът на омразата се насърчава от политическите партии, а над 81% смятат, че партиите предизвикват разделение в обществото. Близо 80% са на мнение, че езикът на омразата се засилва по време на предизборна кампания.

Над половината от анкетираните - 53,4% смятат, че езикът на омразата е основан на етническа принадлежност, според 26,6% от тях той е мотивиран от различните политически предпочитания, а за 8,9% е свързан с религиозните убеждения.

Гражданите са на мнение, че основният източник на език на омразата са социалните мрежни, следвани от сайтове, радио и вестници.

Според 70,6% от респондентите, като противодействие на такава езикова среда, трябва да бъдат приети по-строги законови мерки. 22% обаче са на мнение, че с тях може да се злоупотребява, поради което не са нужни промени в законодателството за по-сериозно санкциониране на език на омразата.

Институтът за политически изследвания е направил анкетата между 21 и 24 март още преди официалното начало на предизборната кампания за президентските избори в страната. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase