Снимка: БГНЕС

Парижката катедрала Нотр Дам, която преди пет години беше опустошена от пожар, вече няма пречки по реконструкцията. Това каза Филип Жост, ръководител на строителната площадка, предаде АФП.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по изключителна част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано. Жост оглавява възстановителните дейности, след като миналото лято почина предшественикът му на поста генерал Жан-Луи Жоржелен.

Огромният пожар избухна на 15 април 2019 година и обезобрази катедралата, която е един от символите на християнството. Нотр Дам също така е и в списъка на ЮНЕСКО и се посещава от около 12 милиона туристи годишно. Пожарът доведе до срутването на шпила, както и до опостушаване на част от покрива.

"Всички преживяхме шока след пожара...горящите останки от сводовете, отломките по пода...", спомня си Филип Жост, който в началото е дясна ръка на генерал Жоржелен.

Първоначално се налага да се отстранят тонове отломки. Работата обаче е прекъсната за няколко седмици заради пандемията от КОВИД-19. Мерките за безопасност продължават с укрепване на подпорите, поддържащи сводовете, застрашени от срутване, както и обезвреждането на 450 тона олово, частично изпарило се в атмосферата. Този "основен етап" след огъня и при строги мерки за сигурност е завършен през лятото на 2021 г., като разходите за него възлизат на 150 млн. евро.

Възстановителните дейности започват през есента на 2021 г. в катедралата. В световен мащаб са събрани дарения на стойност 846 милиона евро, от които около 150 милиона ще бъдат използвани за възстановяване на външните части на катедралата, които преди пожара са били силно разрушени и увредени .

Епархията решава да обнови централната част на катедралата и да я оборудва с нови мебели от кафяв бронз, както и с 1500 стола от масивен дъб, които ще бъдат монтирани през есента. Витражите са почистени. Шест съвременни витража трябва да бъдат добавени в някои от параклисите, но не по-рано от 2026 г., както иска френският президент.

Големият орган в катедралата, който е най-големият във Франция, е покрит с оловен прах след пожара. След почистването неговите 8000 тръби са сглобени отново една по една. Възстановяването на "гласа" на "Нотр Дам" отнема шест месеца. До лятото трябва да приключат покривите на нефа, хора и хоровата част, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени в сътрудничество с властите в Париж, които отговарят за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase