Снимка: congerdesign от Pixabay

Ниските нива на добив на какаови зърна в Африка се отразява в крайната цена на шоколада. Цената му ще продължави да се увеличава. Двата най-големи завода за преработка на какао са в Гана и Кот д'Ивоар, предаде Ройтерс.

Продължаващо сухо време се отразява на зърнените култури в Западна Африка, а с това и на глобалното поскъпване на продукта. Цените му на стоковия пазар в Ню Йорк достигнаха най-висока цена за всички времена от 5 874 долара (4 655 паунда) за тон.

Цената на ключовата съставка за производството на шоколад вече се е удвоила от началото на миналата година.

Тенденцията към поскъпване се забелязва и в страната ни, където достъпните марки шоколад бяха с цена около 2 - 2,50 лв., което правеше цената им по джоба на всеки. Вече същите се продават по 3,90 лв. - 4,50 лв. за брой в магазина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase