В Русия продължават наводненията, предизвикани от преливането на река Урал и скъсването на язовирна стена. Причината за сериозните наводнения са бързото топене на снеговете и глобалното покачване на температурите. Това каза международният редактор в Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова, анализирайки международните новини.

Според Цветкова пикът на високит води ще се достигне около 18-19 април. Евакуирани са близо 100 000 души в засегнатите региони от наводненията. Стигнало се е и до намесата на полицията. "Опасността продължава. Нивото на реките се покачва. Наводненията могат да засегнат много десетки хиляди домове. В сила е извънредното положение, посочи Цветкова в "България сутрин".

Официалната информация от Европейския институт "Коперник" изчисли, че март е десетият пореден месец с високо рекордни температури. "Дали земята се намира в по-топъл период или това ще последва по-студен период, предстои да разберем. Глобален рекорд в Африка, през март са отчетени 48,6 градуса. Всеки в ежедневието си може да допринесе с нещо малко за това да не се случва", коментира международният ни редактор.

Относно предложението на сръбския президент Александър Вучич за връщането на смъртното наказание, Цветкова коментира, че думите му са предивикали голям отзвук, а интерюто е излъчено от над 80 страни. “Думите дойдоха в коментар на убийството на 2-годишното дете, което потресе страната. Идеята за връщането на смъртното наказание в Сърбия дойде още миналата година след масовите стрелби в Белград, когато загинаха общо 18 души. Сърбия е една от държавите в Европа с притежание на най-много оръжия на глава от населението", припомни още Цветкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase