—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

—ъди€та в бразилски€ върховен съд јлександър де ћораеш започна разследване срещу »лон ћъск за възпреп€тстване на правосъдието, свързано с неговата социална платформа „≈кс“, съобщи –ойтерс, като се позовава на документи на съда.

ћъск оспорва решение на ћораеш, с което се разпорежда „≈кс“ да блокира определени профили.

ѕо-рано в недел€ ћъск написа, че „≈кс“ ще вдигне ограничени€та върху профилите с аргумента, че са противоконституционни.

Ќито ћъск, нито бразилските власти са разкрили досега за кои профили има издадено разпореждане за блокирането им. ћораеш разследва „дигитални милиции“, обвин€вани в разпространението на фалшиви новини и послани€ на омраза по време на управлението на бивши€ президент ∆аир Ѕолсонаро. —ъди€та води разследване и на предполагаем опит за преврат от страна на Ѕолсонаро.

¬ събота в публикаци€ в „≈кс“ ћъск обвини ћораеш в „неприкрито и многократно“ предателство към конституци€та и народа на Ѕразили€. „“ози съди€ наложи огромни глоби, заплаши наши служители с арест и прекъсна достъпа до „≈кс“ в Ѕразили€. ¬ резултат ние веро€тно ще изгубим всичките си приходи от Ѕразили€ и ще се наложи да затворим офиса си там. Ќо принципите са по-важни от печалбата“, написа ћъск.

ћилиардерът се зарече да оспори по съдебен път разпореждането за блокиране на профили в „≈кс“.

ћораеш отвърна в недел€, като прибави ћъск към разследването, което води по въпроса за фалшивите новини в социалните медии, и започна процедура за възпреп€тстване на правосъдието.

¬ из€вление съди€та за€ви, че ако „≈кс“ не се съобрази със съдебното разпореждане да блокира профилите, ще бъде глобена с равностойността на 19 740 долара на ден.

Ћ€вото правителство на бразилски€ президент Ћуиз »насио Ћула да —илва изказа подкрепа за ћораеш.
(Ѕ“ј)

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase