Кадър: YouTube

Британец стана първият човек, прeкосил цялата територия на Африка, тичайки, след като пресече финалната линия в Тунис.

На маратонеца Ръс Кук му бяха необходими 352 дни, за да изпълни успешно предизвикателство, при което измина повече от 16 000 километра, направи над 19 милиона крачки и прекоси 16 държави, като същевременно събираше пари за благотворителност.

Кук пристигна до най-северната точка на Тунис -  Рас ал Абиад, в неделя следобед местно време и беше посрещнат с радостни възгласи от хората, дошли да го посрещнат. "Доста съм изморен", каза на финала пред телевизионния канал "Скай нюз" Кук, който е на 27 години.

Той тръгна от най-южната точка на Южна Африка на 22 април 2023 г., като се сблъска с визови и здравословни проблеми, дори и с въоръжен грабеж в опита си да стане първият човек, прекосил целия африкански континент, отбелязва ДПА.

Маратонецът премина през Намибия, Ангола, Демократична република Конго, Република Конго, Камерун, Нигерия, Бенин, Того, Гана, Кот д' Ивоар, Гвинея, Мавритания, Алжир, преди да стигне до крайната си точка - Тунис, отбелязва Ройтерс.

За последния ден от предизвикателството Ръс Кук покани свои поддръжници да изминат последния маратон заедно, като много от тях пътуваха за Тунис от Великобритания  и други страни, за да тичат заедно с него.

За да отпразнува огромния си подвиг, Кук организира парти на финала в хотел в град Бизерта, Тунис.

"Не мога да повярвам, но успяхме…Всеки, който може да стигне дотук, е добре дошъл", написа той в социалната мрежа "Екс", доскоро известна като "Туитър", където редовно споделя новини за пътуването.

По време на начинанието, наречено "Проект Африка", Ръс Кук събра повече от 600 000 британски лири (758 000  щатски долара) за две благотворителни организации - Running Charity и Sandblast - втората е регистрирана във Великобритания и мисията й е да повишава осведомеността за коренното население на Западна Сахара, отбелязва ДПА.

Миналата седмица Кук написа в  "Екс", че това предизвикателство е било "несъмнено най-трудното в живота ми", но и "огромна чест".

"Във всяка една страна, в която бяхме, видяхме невероятни хора, които ни посрещнаха с любов и доброта. Човешкият дух е нещо прекрасно", казва той.

"Много съм благодарен за тези преживявания и определено бих насърчил всеки да тръгне на подобно приключение, независимо как ви изглежда то. Благодаря на хората от Африка, че бяха такава невероятна част от това пътуване", отбелязва още Кук, цитиран от ДПА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase