СНИМКА БГНЕС

Председателят на босненското Председателство Денис Бечирович заяви днес, че би искал страната му да получи покана за присъединяване към НАТО. Той направи това изявление на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Бечирович отбеляза, че за неговата страна присъединяването към НАТО е стратегическа цел и задължение според националното законодателство. Трябва да използваме тази възможност в интерес на обществото, каза той.

За да може Босна и Херцеговина да стане част от НАТО, има две условия, поясни Столтенберг. Той посочи нуждата реформите да се прилагат, войската да бъде мултиетническа и обществото да подкрепя присъединяването към алианса. Това няма да стане утре, уточни генералният секретар, попитан дали очаква страната да бъде приета в пакта.

Силно подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, както и водената от ЕС операция "Алтея". Поздравяваме Босна и Херцеговина за скорошния напредък по пътя към ЕС. Дълбоко сме обезпокоени от непрестанните политики за разцепление и разделение. Това е опасно и безотговорно, и подкопава реформите, добави Столтенберг.

Всички политически ръководители трябва да работят заедно за запазване на единството и на националните институции. Това е ключово за защита на мира и сигурността в страната, и за стабилността на Западните Балкани, обобщи генералният секретар, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase