fallback

Китай има силно икономическо присъствие в Африка, както и военно. В последните няколко години се повишават притесненията от увеличаване на броя на китайските военни бази на континента. Политиките на азиатската страна за засилване на връзките с Африка ги поставят като основен играч там. Нуждите на европейските икономики свързани със Зеления преход ще бъдат възпрепятствани, заради икономически агресивната позиция на Китай, а на хоризонта се появява нов и много силен играч, а именно Индия, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно полиитческо развитие, в предаването "В развитие" на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Доклад в САЩ представи водещите заплахи за страната, като основните съперници в Африка са Китай и Русия. Този доклад идва, след като излязоха международни анализи, които показват, че в Африка два пъти повече държави са влошили качеството си на демокрация, отколкото тези, които са го повишили, каза Дечева.

Тя допълни, че доклада не представя само съперниците за интересите на САЩ в региона, а и техните партньори. От документа става ясно, че за САЩ основният опонент се явява Китай.

Китай има силно икономическо присъствие в Африка, както и военно такова. В последните няколко години се повишават притесненията от увеличаване на броя на китайските военни бази на континента. Азиатската страна има голям интерес към Африка, заради природните ресурси. Гостът обясни, че африканските държави ценят сътрудничеството си с бившите колонизиращи държави от Европа, но последните събития показват леко разцепление.

Русия също има силно влияние на континента, което датира от годините на студената война, когато СССР и източният блок изнасят голямо количество оръжия за Африка и помагат за интелектуалното и индустриалното развитие. Гостът обясни, че войните в Украйна и Газа имат отражение и върху крехките демокрации в Африка.

САЩ губят позиции в Африка, заради появата на алтернатива на долара, но това няма да афектира значително влиянието на северноамериканската страна на континента. Но основният играч в Африка е Китай, благодарение на политиката си в последните 30 години, с които отделят силно внимание на континента. Въпреки силната си позиция на континента, Русия постепенно губи влиянието си.

"Нуждите на нашата икономика, особено за зеления преход, ще бъдат възпрепятствани сериозно, от икономически по-агресивното присъствие, което неминуемо ще води до нови военни бази на Китай. И нов играч ще се появява, ще бъде много силен и видим за всички – Индия"

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

СлаваНаПутин

преди 1 месец

Щом световните терористи - ФАЩ неистово ***, това означава само едно - че нещата по света вървят не както краварете го предвиждат и управляват, т.е., нещата вървят към добър край и даже "демократичните" краварски бомби с обеднен уран няма да могат да спрат този процес, а Путин ще им разкатае мамата краварска.

29

Анонимен

преди 1 месец

Китай са инвестирали над 120 милиарда долара в Африка последните години. Повечето от нещата дето построиха ВЕЧЕ се рушат, ама тва друг въпрос

28

пореднатамисирка

преди 1 месец

поредната мисирка над 60-70 години говори едно и също. Профи я ми разкажи за зелената енергия ,защо герминия в рецесия от преди 2 години когато спря газта от русия за тях.Европа има бъдеще с АЕЦ и много газ и петрол . Това е истината

fallback