Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Френският спортен министър Амели Одеа-Кастера заяви, че няма заплаха за терористична атака на предстоящите Олимпийски игри. Надпреварата започва на 26 юли в Париж  "Днес няма конкретна заплаха, свързана с тероризъм, насочена към Олимпийските и Параолимпийските игри", каза Одеа-Кастера.

Тя заяви, че церемонията по откриването на Сена остава "основният план", но предположи, че зад кулисите се подготвя алтернатива. Вместо да дефилират по стадиона за лека атлетика в началото на Игрите, спортните делегации ще плават по Сена с флотилия от речни лодки пред очите на до 500 000 зрители, включително хора, които наблюдават от близките сгради. Засега всички държави, които ще вземат участие в игрите, планират да участват в откриването.

Олимпийските игри са били обект на нападения в миналото - най-известните са тези в Мюнхен през 1972 г. и в Атланта през 1996 г. - като целта са хилядите спортисти, огромните тълпи и глобалната телевизионна аудитория. Преди това организаторите изключиха възможността за преместване на церемонията по откриването от Сена, но предложиха на лодките да се качват само изпълнители, а не спортисти.

По данни на Министерството на вътрешните работи френските сили за сигурност проверяват до един милион души преди игрите, включително хора, живеещи в близост до ключова инфраструктура. След нападението в Москва правителството постави страната в най-висока степен на терористична готовност, което означава, че силите за сигурност поддържат по-видимо присъствие около възможни цели като правителствени сгради, транспортна инфраструктура или училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase