Снимка: БГНЕС

Президентът на Финландия Александър Стуб подписа днес по време на посещението си в Украйна заедно с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение за сигурност и дългосрочна взаимопомощ, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Срокът на споразумението е десет години и съгласно документа Хелзинки ще отпусне нова военна помощ на Киев на стойност 188 милиона евро, обяви Стуб на пресконференция в украинската столица. Така общата стойност на доставките от Хелзинки за Киев от 2022 година досега ще достигне 2 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Споразумението обхваща редица аспекти, в това число и политическа подкрепа, помощ за отбраната и сигурността на Киев, както и за реформите в украинската държава и за нейното възстановяване, уточняват от канцеларията на финландския държавен глава.

"Десетгодишният срок на споразумението е доказателство за дългосрочния ангажимент на Финландия с подкрепата за Украйна", обявиха от кабинета на Стуб.  Новата оръжейна доставка от Хелзинки за Киев ще включва и боеприпаси от голям калибър, поясни финландският президент на съвместната  пресконференция със Зеленски.

"Тази наша военна помощ не е просто за самоотбраната на Украйна, тя е за победа на Украйна (над Русия)", заяви Стуб.

Ройтерс обръща внимание на факта, че Киев разчита много на произведените от Запада системи за противовъздушна отбрана срещу противника си, който е по-добре въоръжен, и отправя поредица от призиви към съюзниците си за по-значителна военна помощ на фона на засилващите се руски удари по градове и енергийна инфраструктура.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви днес, че партньорите на Украйна не ѝ осигуряват достатъчно системи за ПВО за защита срещу руските ракетни нападения, макар и да разполагат с повече от сто системи "Пейтриът".

Ройтерс посочва, че външните министри на страните членки на ЕС се срещат в белгийската столица Брюксел днес и утре, като една от целите на разговорите е да се поставят основите на дългосрочна военна подкрепа за Украйна и съответно да се укрепи сигурността на съюзниците в алианса при евентуално намаляване на помощта от САЩ, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент през ноември тази година.

Канцеларията на украинския президент Зеленски на свой ред обяви в изявление, че Финландия е представила проект за четиригодишен план за подкрепа на Киев с бюджет от 290 милиона евро за развитие и възстановяване. Ройтерс отбелязва, че Финландия има 1340 километра граница с Русия и миналата година се е присъединила към НАТО след десетилетия на военен неутралитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase