Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцките власти разпоредиха спешно разследване на фаталното намушкване с нож на жена пред полицейски участък в Атина, където тя току-що е поискала защита от бивш приятел.

Смъртта на 28-годишната жена предизвика нови призиви от страна на левите опозиционни партии за признаване на фемицида - убийството на жени или момичета с мотиви, свързани с пола - като отделен термин в гръцкия наказателен кодекс.

Министърът, отговарящ за полицията, Михалис Крисохоидис, обеща "пълно и задълбочено" разследване на убийството в понеделник, извършено на няколко десетки метра от полицейския участък в Агиа Анаргири.

39-годишният бивш партньор на жената е арестуван и се намира под полицейска охрана в психиатрична болница, след като се твърди, че се е пробол умишлено след нападението.

"Това, което има значение сега, е да се разследва напълно инцидентът ... и да се види какво е направила или не е направила полицията", заяви Крисохоидис пред държавната телевизия ERT. "Това трябва да стане в рамките на няколко дни, дори часове."

В изявление на полицията от 2 април се казва, че жертвата е посетила участъка заедно с приятелка и е съобщила, че бившият ѝ приятел - срещу когото в миналото е подавала официални жалби за оскърбително поведение - се е мотаел пред дома ѝ.

Според изявлението тя поискала патрулна кола да я закара до дома ѝ, за да я защити, но тъй като отказала да подаде официална жалба, била насочена да се обади на спешния телефон на полицията, за да изпратят автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase