Снимка: архив, БГНЕС

На 2 април 2004 г. румънското знаме бе издигнато в Брюксел. Тогава страната се присъедини към НАТО и през следващите десетилетия започна да модернизира своята армия, за да я доближи възможно най-близо до стандартите на Алианса. Според военни експерти, цитирани от вестник “Адевърул”, това, което се прави, е недостатъчно.

”В момента управляващите правят твърде малко, за да оборудват армията. Имаме Русия, която идва срещу нас, а ние премисляме два пъти, когато купуваме оръжейни системи", коментира военният анализатор Аурел Казаку, споменавайки и доклад на НАТО, според който на хартия Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана, но реално е похарчила само 1,6 процента.

По думите му е необходимо страната да се погрижи и за инфраструктурата - мостове, пътища, железопътни линии.

“Ако има проблем, съюзниците искат да дойдат и да ни помогнат, но къде ще стигнат с бронирани машини и танкове, когато мостовете ни са на път да паднат”, отбелязва анализаторът пред изданието.

Над 70 процента от военното оборудване на румънската армия е съветско, но се използват и системи, които станаха известни в Украйна, посочва "Адевърул". Сухопътните сили получават огромни инвестиции за високомобилни артилерийски ракетни системи (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) - 1 милиард евро, за турски безпилотни системи “Байрактар” TB2 - 300 милиона евро и американски танкове “Ейбрамс” - 1 милиард евро, уточнява вестникът.

Военновъздушните сили според “Адевърул” се базират на четирите системи “Пейтриът”, една от които е въведена в експлоатация, и 19 самолета F-16. Още 30 самолета скоро ще пристигнат от Норвегия. Военновъздушните сили разполагат и с около 60 хеликоптера “Пума”, някои от които са модернизирани.

Флотът разчита на три фрегати, четири корвети и три ракетни кораба, но според румънския вестник всички те са стари. Изданието допълва, че скоро ще бъдат доставени четири мобилни пускови установки NSM (Naval Strike Missile) и ще започне модернизацията на закупените от Великобритания ракетоносци и фрегати TYPE 22.

На дневен ред стои и проблемът с недостига на кадри.

В момента румънската армия има максимум 80 000 души - 70 000 военни и 10 000 цивилни. Министърът на отбраната Анджел Тълвар наскоро заяви, че иска да увеличи броя на армейския персонал до 100 000, но не са предприети конкретни законодателни стъпки и не са отпуснати допълнителни средства за това. В същото време кампаниите за набиране на доброволци-резервисти се провалиха.

“В резултат на това имаме само 60 000 резервисти - цифра, която се счита за напълно недостатъчна за стабилен военен капацитет за реагиране в случай на криза”, пише в заключение “Адевърул”.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase