Снимка: БГНЕС

На пасхалното бдение в базилика „Свети Петър“ по повод Възкресение Христово, папа Франциск призовава да не се оставяме да бъдем затворени в гробовете на страховете и горчивините, и да направим така, че страданията и „копнежите за мир, разбити от жестокостта на омразата“, да не затварят пътя към радостта.

Това е Христовото Възкресение, това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, възраждането на надеждата сред развалините на провала. Това е Господ, Богът на невъзможното, който завинаги отмести камъка и започна да отваря сърцата ни, така че надеждата да няма край. Тогава и ние трябва да вдигнем поглед към Него.

В нощта на Пасхалното бдение, думите на папа Франциск, съобщаващи за възкресението на Исус, нарушават тишината на Велика събота и вдъхват радост, „нечуваната радост на Пасхата“. Папата произнася проповедта си след обреда с благославянето на пасхалната свещ и празничната молитва Exultet, която провъзгласява победата на светлината над тъмнината.

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи, предаде ДПА.

Тези кризи са "камъните на смъртта", каза предстоятелят на Римокатолическата църква в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в навечерието на католическия Великден. Той спомена по-конкретно безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, но също така егоизма и безразличието.

Възкресение Христово ще премахне тези камъни, изрази в същото време увереност Франциск.

Папата каза още, че Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда. "Това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, връщането на надеждата насред разрухата на провала", изтъкна той.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Франциск не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина, отбелязва Франс прес. Вчера участието му в Кръстния път изненадващо бе отменено в последния момент, което повдигна нови въпроси за здравето на 87-годишния папа.

Папата обаче води бдението снощи седнал, посочва АП. Той прочете проповедта си сам, но звучеше дрезгаво.

Днес, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи сутринта Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия "Урби ет орби" ("Към града и към света").

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase