Снимка: БГНЕС

Спечелилият “Оскар” за най-добър филм тази година “Опенхаймер” ща направи дебют в киното в Япония. Макар че излезе по кината през лятото на миналата година, филмът нямаше премиера в азиатската страна.

Тогава не беше дадено официално обяснение, което подхрани спекулациите, че филмът е твърде противоречив, за да бъде показан в Япония - единствената страна, която някога е претърпяла ядрена атака. Около 140 000 души загиват в Хирошима и 74 000 в Нагасаки, когато Съединените щати хвърлят атомни бомби върху градовете през август 1945 г., дни преди края на Втората световна война.

Вместо бляскава премиера и червен килим, в голямото кино в центъра на Токио имаше само малък плакат, който рекламира филма, чийто бюджет е 100 млн. долара и е събрал близо 1 млрд. долара в световните боксофиси.

"Филмът е дълъг, три часа, но аз го гледах внимателно, защото беше толкова силен", каза след края на филма 51-годишният Масаюки Хаяши.

Възможно е японските разпространители да са предпочели да избегнат пускането на филма през лятото, близо до годишнината от бомбардировките, казва 65-годишният Тацухиса Юе.  „Щеше да е немислимо, ако филм, който описва как е било разработено оръжието, не се покаже тук", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase