Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Британската армия трябва да се "подготви истински за война", за да възпира надеждно заплахите, сигнализираха група бивши шефове на отбраната и сигурността, визирайки събитията в Украйна.

Oще по темата
Предлагайки съвети на всеки, който ще стане министър-председател и министър на отбраната след изборите, доклад на групата, наречена New Bletchley Network, посочва, че трябва да се реши проблемът с намаляването на числеността на редовната армия и резервистите, защото размерът на силите вероятно вече е под „критичната точка“, предаде кореспондентът на БНР.

Сред участващите в групата експерти са хора като лорд Марк Седуил - бивш секретар на кабинета и съветник по националната сигурност, лорд Джордж Робъртсън - бивш ръководител на НАТО и министър на отбраната при лейбъристите, и генерал лорд Дейвид Ричардс - бивш командващ въоръжените сили.

Намесата на групата идва на фона на нарастваща загриженост относно неуспеха на правителството на Риши Сунак да увеличи разходите за отбрана в пролетния бюджет въпреки предупреждението на министъра на отбраната Грант Шапс, че Обединеното кралство е в „предвоенен свят“ и Русия все още води пълномащабна война в Украйна.

Фокусирайки се върху британската армия, докладът, публикуван днес, предупреждава, че "възпирането се основава на доверие". „Доверието в британската армия е отслабено за последните повече от 20 години на източване и намалена бойна мощ. Бойният дух на армията е нисък“, се казва още в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 месец

Наглобританската армия трябвало да се "подготви истински за война", но й пречили хусите, който често потапят по някой британски кораб в Червено море.

32

КУРТИ

преди 1 месец

До Анонимен 14. ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИЗМИСЛЯТ ПОДВОДЕН ТРАКТОР, КОЙТО ДА ДЪРПА ПОСЕЙДОНА ПО ДЪНОТО. КАКТО АРМАТАТА ПО ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД.

31

По същество

преди 1 месец

С какво? С една армия дето в Украйна за един ден ще замине? Кой ще се бие за ОК - пакитата и африканците ли? Това да не им е отбора по футбол, бокс и т.н.

fallback