Снимка БГНЕС
fallback

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск обяви сензационно, че изкуственият интелект (AI) ще надмине човешките способности още следващата година.

В социалната медия X Мъск изрази увереност, че „ИИ вероятно ще бъде по-умен от всеки отделен човек през следващата година“. Той също така предположи, че до 2029 г. ИИ „вероятно ще бъде по-умен от всички хора взети заедно“. Прогнозата на Мъск се основава на бързите темпове на развитие на ИИ и роботиката.

В момента Tesla разработва хуманоиден робот Optimus, който може да ходи, да изпълнява задачи и да взаимодейства с хора. Atlas вече демонстрира впечатляващи способности: бягане, скачане и правене на задни салта. Мъск вярва, че такъв напредък в ИИ и роботиката ще доведе до това, че някои технологични устройства ще станат по-умни от хората в близко бъдеще.

Прогнозата на Мъск беше подкрепена от футуриста Рей Курцвейл, който вярва, че скоростта на модернизацията на ИИ ще позволи на ботовете да „съвпадат с всеки човек“ до 2029 г.

Изявленията на Мъск и Кърцвейл предизвикаха смесени реакции. Някои експерти казват, че техните прогнози са твърде оптимистични, докато други приветстват бързия напредък в ИИ.

Остава неясно кога ИИ наистина ще надмине човешките способности, но прогнозите на Мъск и Кърцвейл показват, че това може да се случи по-рано, отколкото мнозина очакват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

ze nigmar

преди 1 месец

Глупчо е голема позиция:)))

81

Анонимен

преди 1 месец

Те и бракмите му се карат сами от 2018... само дето не се...

80

Особено от някои

преди 1 месец

човеци от Южна Африка :)

fallback