Снимка БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна във Флорида с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес. Орбан е министър-председател от 2010 г. насам.

Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, заради това че проповядва, онова, което той нарича, "илиберална демокрация", белязана от ограничения на имиграцията  и на правата на ЛГБТ общността. Той също така  ограничи съдебната система и медиите. В ЕС Орбан е единственият, който продължи да поддържа близки връзки с Русия, предава БТА.

Във Флорида Орбан се срещна с Тръмп в имението му в Мар а Лаго. Унгарският премиер поства в "Инстаграм" кадри от посрещането, което му устройва Тръмп. Още в началото той унгарският лидер поднесъл на бившата първа дама Мелания букет.

Във видеокадрите от срещата се вижда как Тръмп хвали Орбан и го наричан "бос". "Той е неполемична фигура, защото той казва: "Нещата ще бъдат такива" и нещата приключват. Нали така", допълва Тръмп по адрес на Орбан, докато останалите членове на екипите им се смеят на този коментар.

Вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто, придружаващ Орбан, пък приветства "силата" на Тръмп и намекна, че светът би бил по-мирен, ако той все още беше президент. "Ако Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2020 г., войната в Украйна, която продължава вече трета година, нямаше да избухне и конфликтът в Близкия изток щеше да бъде разрешен много по-бързо", написа той.

Орбан подкрепя усилията за преизбиране на Тръмп и е в хладни отношения с администрацията на Джо Байдън, която не покани Унгария на срещата на върха за демокрацията, организирана след встъпването в длъжност на президента. Унгарски официални лица пък обвиниха посланика на  Байдън в Унгария, бившия правозащитник Дейвид Пресман, че се намесва във вътрешните дела на правителството.

Орбан също така ентусиазирано подкрепи последната президентска кампания на Тръмп, като публикува съобщение, насърчаващо републиканеца да "продължи да се бори", след като миналата година срещу него беше заведено първото от общо четири наказателни дела. Миналата седмица Орбан заяви, че победа на бившия президент би била "единственият сериозен шанс" за прекратяване на войната в Украйна.

Същевременно Байдън разкритикува Тръмп, че е приел унгарския премиер в имението си във Флорида. "Знаете ли с кого се среща днес той в Мар-а-Лаго? С Орбан от Унгария, който категорично заяви, че не смята демокрацията за работеща, а се стреми към диктатура. Ето с кого се среща той", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase