Снимка БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп затвърди влиянието си върху Националния комитет на Републиканската партия, след като негова снаха и друг негов съюзник заеха ръководни постове на фона на дебат между членовете дали организацията трябва да помага за плащането на съдебните му разноски, предаде Ройтерс.

Членовете на Националния комитет на Републиканската партия, които се събраха в Хюстън, щата Тексас, гласуваха да назначат ръководителя на Републиканската партия в щата Северна Каролина Майкъл Уотли и Лара Тръмп за председател и съпредседател на организацията, която ще играе ключова роля в мобилизирането на гласоподаватели и средства за президентските избори на 5 ноември, съобщи БТА.

Този ход идва, след като Тръмп спечели първичните избори във вторник, което накара Ники Хейли да се откаже от надпревара за президентската номинация на Републиканската партия и почти гарантира, че бившият президент на САЩ ще бъде номиниран и ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на предстоящия вот.

"Целта на 5 ноември е да спечелим, и то, както казва моят свекър, "с голяма сила", каза Лара Тръмп, като обеща, че "всяко пени от всеки събран долар" ще отиде за целта да се спечелят Белият дом, Камарата на представителите и Сената.

При пренареждането на върха на организацията беше сменена досегашната председателка Рона Макданиел. Тя беше критикувана във връзка с набирането на средства и представянето на партията на изборите. По време на нейния мандат Тръмп беше победен през 2020 г., а партията се представи по-слабо от очакваното на междинните избори за Конгрес през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Някои членове на Националния комитет на Републиканската партия призоваха комисията да помогне за плащането на съдебните разходи на бившия президент, които вече възлизат на стотици милиони долари. Нито Уотли, нито Лара Тръмп обаче са взели пряко отношение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase