Снимка БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си да включи "свободата да се прибягва" до аборт в Хартата на основните права на Европейския съюз, където според него "нищо не може да се приема за даденост и всичко трябва да се защитава", предаде Франс прес.

"Ще водим тази битка на нашия континент, където реакционните сили на първо място и винаги атакуват правата на жените, преди да продължат да атакуват правата на малцинствата, на всички потиснати, както и всички свободи", заяви френският президент на публична церемония в Париж, с която отбеляза включването на доброволното прекъсване на бременността във френската конституция.

Това събитие днес на 8 март, Международния ден на правата на жените, отбеляза превръщането на Франция в първата държава, която вписа аборта в конституцията си.

"Отвъд Европа ние ще се борим това право да стане всеобщо и ефективно", каза Макрон.

Френският президентът пожела да бъде организирана една народна церемония, която да отбележи кулминацията на тази колективна борба, няколко дни след като депутатите от двете камари на френския парламент одобриха конституционната поправка. Той също така положи цветя на гробовете на великите фигури на феминизма, допринесли за преразглеждането на конституцията, сред които адвокатката Жизел Халими и политическата активистка Симон Вей.

Хартата на основните права на ЕС, провъзгласена през декември 2000 г., съдържа 54 члена, в които са залегнали индивидуалните права на гражданите на Европейския съюз.

Тя има същата правна сила като учредителните договори на ЕС и всеки европейски гражданин може да се позове на нея, ако дадена европейска норма не зачита тези права, предава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase