Снимка БГНЕС

Американското военно командване съобщи, че са нанесли удар по ракета "земя-въздух", която е била подготвяна да бъде изстреляна от Йеменските бунтовници хути, съобщи БНР.

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство информира, че е получила данни за експлозии западно от йеменското пристанище Ходейда, предаде Ройтерс.

В съобщението на организацията се казва още, че намиращите се в близост плавателни съдове и екипажите им са останали невредими. Подкрепяните от Иран бунтовници хути, които контролират най-гъсто населените райони в Йемен, атакуват кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб в знак на солидарност с палестинското население в ивицата Газа.

Междувременно товарният кораб, който плаваше към Варна, но беше тежко засегнат от ракетен удар, изстрелян от хутите, и изоставен от екипажа си, все още се носи по водата и може да бъде изтеглен към Джибути. Екипажът на плавателния съд „Рубимар“, плаващ под флага на Белиз, го напусна след като беше ударен от ракета в неделя. Моряците бяха спасени от друг търговски кораб. До момента, въпреки постоянните атаки от страна на хутите, няма потънали кораби или убит член на екипаж.

А американското военно командване съобщи, че неговите войници са нанесли удар по ракета земя-въздух, която е била подготвяна да бъде изстреляна от хутите. Централното командване на САЩ заяви в социалната мрежа "Екс", че по-рано в петък хутите са изстреляли от Йемен противокорабна балистична ракета в Червено море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase