Снимка: БГНЕС/ЕРА

Току-що приключилият месец февруари е бил най-топлият в историята на Австрия, съобщава сайтът на австрийското радио и телевизия ОРФ, като се позовава на изследвания на австрийските климатолози.

"Никога досега в 257-годишната история на измерванията един месец не е бил толкова далеч от многогодишната си средна стойност", заяви климатологът Александър Орлик от организацията Геосфере Аустриа (GeoSphere Austria). Февруари е бил с 5,5 градуса по-топъл в низините на Австрия от средните стойности за климатичния период 1991-2020 г. и с 5 градуса по-топъл в планините. В сравнение с периода 1961-1990 г. той е бил по-топъл с 6,4 градуса в низините и с 5,9 градуса в планините.

Броят на дните с минимални температури под нулата също е значително под средния за февруари  и поставя нови рекорди в някои метеорологични станции: Брегенц без нито един ден  (стар рекорд - два през февруари 1995 г. и 2016 г.), Инсбрук с пет дни (стар рекорд - шест през 1926 г.), Залцбург с един (шест през 2000 и 2020 г.), Виена без нито един ден (два през 1966 г.), Айзенщат с един ден (три през 1966 г.).

В анализа за цяла Австрия количеството на валежите е било със седем процента над дългосрочната средна стойност, като за отделните региони стойностите са с големи амплитуди.

На височина под 500 метра над морското равнище тазгодишният февруари е бил почти изцяло без сняг. Над 1000 метра надморска височина снежните условия също са били доста под средното. Над 1500 метра надморска височина броят на дните със снежна покривка е бил приблизително среден, а количеството на пресния сняг е било малко под средното (около минус 20 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase