Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж на дебат в пленарната зала в Страсбург. Поводът е предстоящото решение, което трябва да вземе британският Върховен съд - дали да потвърди или да отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“.

Още по темата
Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на демократичната журналистика.

Оратори изтъкнаха, че разкритията му са нанесли сериозни щети на имиджа на САЩ, след като са уличили американската армия във военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Чуха се и обвинения, че докато ЕС е загрижен заради смъртта на Алексей Навални и здравословното състояние на много руски затворници, той нехае за случая с Асандж и опасността да умре в затвора.

"Всеки гражданин, готов да плати цената на една демократична кауза, е достоен за нашата подкрепа. Ако скърбим за Навални и мълчим за Асадж, сами подриваме моралната достоверност на Европа", каза евродепутатът Иво Христов, цитиран от БНР.

Той призова ЕК и ЕП да заявят подкрепата си Асандж, "както го правят хиляди европейски граждани, и то преди да е станало твърде късно".

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж e подведен под отговорност заради огласяването на имена на източници, а не заради политическите си възгледи, заявиха по-рано адвокати, представляващи на САЩ.

52-годишният мъж, издирван от американските власти заради публикуването на огромен брой поверителни военни документи и дипломатически телеграми на САЩ в сайта си „Уикилийкс“, сега се бори да спре екстрадирането си от Великобритания в САЩ.

Американските прокурори твърдят, че изтеклата информация е поставила под заплаха живота на американските агенти и няма извинение за Асандж. Неговите поддръжници обаче го наричат журналист и герой, преследван заради разкриване на неправомерни действия на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase