Снимка: Facebook

Арестуваният българин в Лондон по подозрения за шпионаж в полза на Русия се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти. Кралската прокуратура съобщи, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

38-годишният Тихомир Иванов Иванчев е обвинен в заговор за събиране на информация, която може да навреди на „сигурността и интересите на държавата“

Българският гражданин от Актън, западен Лондон, остава в ареста, след като се яви в Уестминстърския магистратски съд, където му беше отказано освобождаване под гаранция.

Иванчев, който следва да се яви пред съда в Олд Бейли на 15 март, е обвинен, че е "част от организирана мрежа за подпомагане на руската държава и извършване враждебна намеса", обяви съдът.

Той е арестуван на 7 февруари като част от разследване, водено от Командването за борба с тероризма на столичната полиция.

С Иванчев активни наказателни дела срещу българи за шпионаж в полза на Русия стават 6 /шест/.

Другите обвиняеми, трима мъже и две жени, ще бъдат изправени пред съда през октомври по подобни обвинения. Смята се, че те са извършвали шпионска дейност между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Това са Орлин Русев на 46 г., Бизер Джамбазов на 42 г., Катрин Иванова на 32 г., Иван Стоянов на 32 г. и Ваня Габерова на 29 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase