Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди фермери от цяла Гърция се очаква да пристигнат с тракторите си в Атина днес, засилвайки протестите си с искания за по-ниски разходи за гориво и земеделски материали, намаляване на разходите за електроенергия и предоговаряне на новата Обща земеделска политика на ЕС, съобщава в. "Катимерини".

Планираната демонстрация е кулминация на вълна от протести, която продължава от седмици и доведе до блокиране от фермерите на ключови магистрали в страната за часове, отбелязва ДПА. Мобилизацията на протестиращите започна още вчера, като трактори от различни части на страната тръгнаха към столицата.

Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис първоначално се противопостави на пристигането им с тракторите в Атина, като предложи вместо това да се използват леки автомобили и автобуси. Той възнамеряваше да разреши влизането в града само на 120 трактора, придружени от полицията.

В крайна сметка правителството реши да не засилва напрежението и позволи протестът да се проведе с трактори без ограничения, както се случи и в редица други страни от ЕС, отбелязва "Катимерини".

Правителството очаква, че след митинга в Атина протестите ще се успокоят. Фермерите продължават да се радват на значителна подкрепа от страна на обществото, като според проучванията около 70 процента от гърците са солидарни с тяхната кауза.

Премиерът Кириакос Мицотакис, който се срещна с представители на земеделците миналата седмица, но не успя да постигне споразумение, написа във фейсбук в неделя, че той е твърдо на страна на фермерите и вече е направил отстъпки в областта на цените на енергията и таксите.

Очаква се много други асоциации, политически групи и профсъюзи да се присъединят към фермерските протести днес, отбелязва ДПА. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase