"Навални беше една изключително обединяваща усилията на руската либерална позиция фигура. Беше един от най-големите критици на Кремъл. Неговата дейност е от много години. В този случай, властта в Русия няма как да излезе от отговорност, защото той се намира в затвор, а всичко, което се случва в затвора, е естествено регулирано от държавната власт. Дали това е преднамерено убийство, дали това е вследствие на заболяване, дали този човек е получил необходимите лекарски грижи, дали изобщо е бил допуснат до такива, дали умишлено или по небрежност се е влошило неговото състояние, зависи изцяло от държавната власт", заяви международният секретар на ИТН Димитър Гърдев в предаването "Денят ON AIR".

Ден преди смъртта на Навални се появи клип, в който той изглеждаше бодър и здрав, а неговите адвокати също твърдят, че са го видели и не се оплаквал от здравословното си състояние. Според Гърдев това е и част от причината за упреците към управляващите.

"Когато говорим за здравословното състояние на Навални, трябва да си даваме сметка, че той бе сериозно атакуван преди години. Имаше съмнение за използване отровно вещество. Този човек се лекуваше дълго време в Западна Европа. Не може това да не е било видяно, да не е проследявано. Той бе с увредено здраве", отбеляза Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи е нормално все още да има съмнения към руската власт, тъй като тялото не е предадено на близките и защото все още не е установена причината за смъртта на Навални.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase