Снимка БГНЕС

Днес е последният ден, в който гражданите на Република Северна Македония могат да излизат извън страната с неподменени лични документи, защото от полунощ документите с името Република Македония престават да бъдат валидни, пише БТА.

Припомнящото съобщение от МВР на Северна Македония е във връзка с вече приетите законови промени заради Преспанския договор с Гърция, според който в срок от пет години паспортите, шофьорски книжки, регистрационните табели на автомобилите и личните карти трябва да бъдат подменени с такива, в които е вписано новото име на държавата Република Северна Македония.

От МВР в Скопие апелират гражданите, които разполагат документи за пътуване, на които пише Република Македония, да не се опитват да напуснат страната, „защото това няма да е възможно", но уведомяват, че „гражданите с двойно гражданство ще могат безпроблемно да ползват документите за пътуване на другата държава", както и че "всеки гражданин на Република Северна Македония, който пристигне на граничния пункт, за да влезе в страната, ще бъде допуснат, независимо от документа за пътуване, с който идва", уточняват от МВР.

Що се отнася до личните карти, от министерството припомнят, че на територията на държавата те ще продължат да бъдат валидни и след 13 февруари, независимо дали носят името Република Македония или Република Северна Македония, а при излизане в държави, с които Северна Македония има двустранни споразумения за пътуване с лична карта, няма да бъдат връщани от гранична полиция на Северна Македония, ако имат лична карта с името Република Македония. От МВР обаче не могат да гарантират, че те ще бъдат приети от другите държави.

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония апелира гражданите на страната да не управляват МПС, ако нямат валидна шофьорска книжка с името Република Северна Македония, защото "ще трябва да понесат последствията при щети при евентуално пътнотранспортно произшествие".

За онези, които не са подменили регистрационните номера на автомобилите си, в пунктовете за технически прегледи са налични безплатни стикери с NMK, като контрольор от пункта за технически преглед ще залепи стикерите на регистрационните им табели, уведомяват от МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase