Снимка: архив, БГНЕС

В Обединеното кралство възрастта за пенсиониране ще трябва да се повиши до 71 години, сочи проучване за въздействието на нарастващата продължителност на живота и спада на раждаемостта върху държавната пенсия, предаде кореспондентът на БНР.

Пенсионната възраст от 66 години в Обединеното кралство се очаква да бъде повишена на 67 години между май 2026 година и март 2028 година. От 2044 година се очаква тя да бъде 68 години. Изследването обаче показва, че това не е достатъчно и че всеки, роден след април 1970 година, може би ще да трябва да работи до 71-годишна възраст, преди да има право на пенсия.

Лес Мейхю, асоцииран ръководител за глобални изследвания в Международния център за дълголетие и автор на доклада, заяви, че по този начин ще се запази статуквото на броя работещи срещу един гражданин на държавна пенсия. Той дори посочи, че ако към уравнението се прибави и подобряването на здравното състояние на застаряващите хора, възрастта за песниониране може да бъде и по-висока.  

Джонатан Криб, ръководител на отдела за пенсиониране в Института за фискални изследвания, пък каза, че макар и да не е против по-високата пенсионна възраст, увеличаването й, без да се вземат предвид други мерки за спестяване на разходи, не е „реалистично или справедливо“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase