Снимка БГНЕС

Според актуалните доклади Австрия продължава да бъде  "страна с висока консумация" на алкохол, предаде австрийската новинарска агенция АПА.

Това е заключението на експерти, въпреки че дневната консумация на глава от населението бавно намалява. Резултатите са пулбликувани в два доклада, огласени във Виена, за пристрастяващите вещества, предаде БТА.
Един милион души искат да откажат цигарите, увеличават се и съртните случаи от свръхдоза от незаконни наркотици.
Тютюнопушенето е най-разпространената зависимост в Австрия, обяснява експертът Мартин Буш на пресконференция: "Приблизително един на пет души заявява, че пуши всеки ден." Това са 1,6 млн. души.

Австрия е "страна с висока консумация" и по отношение на алкохола, каза Юлиан Стрицек (също от Центъра за компетентност в областта на зависимостите): "В сравнение на европейска база ние сме в първата една трета по консумация на глава от населението." Около петнадесет процента от населението пие в степен, която е вредна за здравето.

Най-често употребявяната нелегална субстанция в Австрия е канабисът, съобщава Буш.

"Консумацията обикновено е ограничена до кратък период от живота." При "високорисковите" незаконни наркотици са опиевите вещества (опиоиди), като преобладава хероинът. "Около 35-40 000 души в Австрия са пристрастени към опиоиди", каза той: "Повече от половината от хората с високорискова употреба на опиоиди са на лечение."
Въпреки това всекидневните свръхдози отново зачестяват. През 2022 г. е имало 248 смъртни случая, свързани с наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase