Снимка: БГНЕС

Сводката на британското разузнаване, публикувана в социалната платформа "Екс", сочи, че към момента на територията на Беларус са останали по-малко от хиляда от наемниците в руската частна военна компания "Вагнер", предаде Укринформ.

Бойци на ЧВК, създадена от покойния Евгений Пригожин, бяха разположени в Беларус от юни миналата година, като тогава числеността им се оценяваше на 8 хиляди. Почти сигурно е, че те продължават да обучават беларуси от армията и силите за сигурност.

Според британското разузнаване едва ли президентът на Беларус Александър Лукашенко би използвал бойците на "Вагнер" извън рамките на настоящите им правомощия. Те обучават служители на беларуското министерство на вътрешните работи, но е "твърде малко вероятно" да участват пряко в поддържането на вътрешния или граничния ред в Беларус, се казва в сводката.

"Продължаващото присъствие на наемници от "Вагнер" в Беларус почти сигурно е в полза на руските военни действия, принуждавайки Украйна да поддържа отбранителни позиции и персонал по северната си граница в опит да предотврати евентуално нашествие от Беларус", гласи дневният доклад на британското разузнаване. (БТА, Иво Тасев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase