Снимка: Pixabay

Сомалийски пирати са се качили на борда и са отвлекли риболовен траулер на Шри Ланка с шест екипажа при последната атака срещу кораби в Индийския океан, съобщи флотът на Шри Ланка в неделя.

"Нашата информация е, че те са били заловени от сомалийски пирати", каза говорителят на флота Гаян Викрамасурия, добавяйки, че траулерът е бил заловен в събота на около 840 морски мили югоизточно от сомалийската столица Могадишу.

Подкрепяните от Иран йеменски хути са предприели десетки атаки в Червено море и Аденския залив, насочени към кораби, свързани с Израел, в отговор на войната на Израел срещу палестинската въоръжена групировка Хамас. Международните военноморски сили бяха пренасочени на север от Аденския залив към Червено море, предизвиквайки опасения, че възраждащите се пирати се възползват от празнината.

През декември беше регистриран първият успешен случай на сомалийско пиратство от 2017 г. насам. „Шри Ланка предупреди Комбинираните морски сили“, каза Викрамасурия за АФП. Той има предвид международната коалиция за борба с пиратството. Той добави, че флотът на съседна Индия вече е изпратил военен кораб за разследване, а флотът на Шри Ланка също подготвя кораб, който да пътува до района. (БГНЕС)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase