Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова държавите донори да „гарантират приемствеността“ на Агенцията за палестинските бежанци (UNRWA) към организацията, след като няколко ключови страни спряха финансирането заради обвинения за участие на служители в нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

"Въпреки че разбирам притесненията им – самият аз бях ужасен от тези обвинения – настоятелно призовавам правителствата, които спряха вноските си, поне да гарантират непрекъснатостта на операциите на UNRWA", каза Гутериш.

Израел твърди, че няколко служители на UNRWA са участвали в атаката на Хамас, което накара някои ключови страни донори да спрат финансирането си мигновенно.

UNRWA уволни няколко служители заради обвиненията на Израел, обещавайки задълбочено разследване на твърденията. Израелските власти обещаха да спрат работата на агенцията в Газа след войната.

Спорът между Израел и UNRWA последва решението на Международния съд на ООН в петък, че страната трябва да предотврати възможни актове на геноцид в конфликта и да допусне повече помощ в Газа.

"Отвратителните предполагаеми действия на тези служители трябва да имат последствия. Но десетките хиляди мъже и жени, които работят за UNRWA, много от които в едни от най-опасните ситуации за хуманитарните работници, не трябва да бъдат наказвани. Острата нужда на отчаяното население, което обслужват, трябва да бъде посрещната", каза Гутериш.

Гутериш потвърди, че имената на 12 служители на UNRWA са включени в обвиненията, които ООН разследва.

Девет са уволнени, един е мъртъв, а "самоличността на другите двама се изяснява", отбеляза той, цитиран от БГНЕС

Няколко ключови държави донори на UNRWA заявиха, че временно ще преустановят своите настоящи или бъдещи обвинения, включително Съединените щати, Германия, Великобритания, Канада и Швейцария.

Хамас разкритикува израелските „заплахи“ срещу UNRWA, като призова ООН и други международни организации да не "отстъпват пред заплахите и изнудването".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase