Снимка БГНЕС
fallback

Подложеният на жестоки репресии критик на Кремъл Алексей Навални се оплаква, че е изправен пред ново предизвикателство: принуден е да слуша пропутински поп певец всяка сутрин в 5 часа, съобщава "Гардиън".

47-годишният Навални, който се намира в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг, заяви че сутрешният му режим сега се състои в слушане на руския национален химн, преди да му пуснат "Аз съм руснак" - патриотична песен, изпълнявана от пропутински певец Шаман.

Шаман, чието истинско име е Ярослав Дронов, е на гребена на вълната на военния патриотизъм и е основна фигура в държавната телевизия, една от знаменитостите, които официално предлагат на Путин да се кандидатира отново за президентския пост през март. Неговата песен, която понякога изпълнява, облечен в черен кожен костюм с лента на ръката в цветовете на руското знаме - "Аз съм руснак" - разказва за това, че руснаците не могат да бъдат "пречупени", "отиват докрай" и носят кръвта на бащите си.

32-годишният певец предизвика полемика през ноември, когато симулира взривяването на ядрена бомба на концерт, излъчван по държавната телевизия, натискайки червен бутон в макетно ядрено куфарче, след което около него избухнаха фойерверки.

В съобщение на Х, подготвено от негови съюзници, Навални описа сюрреалистичната си сутрешна рутина. "Певецът Шаман стана известен, когато вече бях в затвора, така че не можех нито да го виждам, нито да слушам музиката му. Но знаех, че той се е превърнал в главния певец на Путин. И че главната му песен е "Аз съм руснак"", твърди Навални.

"Разбира се, че ми беше любопитно да я чуя, но къде можех да я слушам в затвора. И тогава ме заведоха в Ямал (мястото, където се намира арктическият му затвор). И тук всеки ден в 5 часа сутринта чуваме командата: "Ставай!", последвана от руския химн, а веднага след това звучи втората по важност песен на страната - "Аз съм руснак" на Шаман", съобщи дисидентът.

„Иронията се състои в това, че държавната пропаганда някога е изтъквала факта, че той е марширувал с руските националисти на ежегодните шествия, а сега, години по-късно, му пускат ултранационалистическа поп песен с възпитателна цел, докато прави сутрешната си гимнастика в затвора“, добави той.

"Ако трябва да бъда честен, все още не съм сигурен, че правилно разбирам какво е пост-ирония и мета-ирония. Но ако не е това, то какво е?", пошегува се Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Олимпий Панов

преди 7 месеца

Два цирея- шаман с тотемите изотзадзе и кожените безмени панталони вуи на цялата държава,и Завални дето само мрънка за пари от спонсорите !

110

Анонимен

преди 7 месеца

Каквато нацията, такива и идолите й!Този Шаман като го гледам, няма търпение да се запише за мобилизацията на Путин и да се бие на фронта! Точно с тази визия с която се прави на руския Джейсън Донован:))))Много out of date визия.

109

Емил Стефанов

преди 7 месеца

Аз съм българин и много ми харесва тая песен а майкопродавални къде се предполага че е "руски гражданин"би трябвало да пръщи от радост докато я слуша!?!

fallback