Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че внася проектозакон, който ще позволи на украинските граждани да имат "множествено гражданство“, тоест възможността украинците или техните потомци по света да могат да поискат украинско гражданство в допълнение към това, което вече притежават, предаде БТА.

"Днес внасям във Върховната рада на Украйна ключов проектозакон, който ще позволи приемането на комплексни промени в законодателството и въвеждането на институцията на множественото гражданство. Това ще позволи на всички етнически украинци и техните потомци от цял ​​свят да имат наше гражданство. Разбира се, с изключение на гражданите на страната агресор. Всички те, които бяха принудени да напуснат родината си по време на различни емигрантски вълни и се озоваха в Европа, САЩ, Канада, азиатски и латиноамерикански страни", заявява Зеленски.

Той посочва, че такъв закон ще важи и за онези, които доброволно се бият на страната на Украйна във войната срещу Русия.

Президентът Зеленски често подчертава нуждата от единство в Украйна на фона на продължаващата война с Русия.

Зеленски благодари на представителите на диаспората, включително и на тези, които са дошли да защитават Украйна. Украинският лидер подчерта, че думите "аз съм украинец" имат специално значение и приветства "несломимостта на нашия народ".

За промени в украинската конституция е необходимо одобрението на парламента - процес, който може да отнеме около година, и разрешението на конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase