Снимка БГНЕС, архив
fallback

Правителството на разкъсвания от гражданската война Судан е информирало регионалния Междуправителствен орган за развие (МОР), че преустановява членството си в блока на Източна Африка, каза в събота външното министерство, лоялно на главнокомандващия армията Абдел Фатах ал Бурхан.

Хартум вече обяви във вторник, че замразява отношенията си с МОР, защото организацията покани противника му Мохамед Дагло на среща на върха в Уганда, на която беше обсъден конфликтът в Судан. Дагло командва Силите за бърза подкрепа (СБП), които са били част от армията и под командването на Ал Бурхан.

МОП е 8-членен търговски блок, който включва страни от Африканския рог, от долината на Нил и от Големите африкански езера, централата му е в Джибути. Страните-членки са Джибути, Етиопия, Сомалия, Еритрея (от Африканския рог); Судан и Южен Судан (от долината на Нил); Кeния и Уганда (от Големите африкански езера Виктория и Танганика).

Судан „е изправен пред една от най-бързо развиващите се кризи в световен мащаб“, констатира ООН, с над 7,4 милиона разселени хора, а над половината население се нуждае от хуманитарна помощ. Анализаторската група Armed Conflict Location & Event Data Project определя броя на жертвите на най-малко 13 000.

В изявление МВнР на Судан каза, че Бурхан е изпратил писмо в събота до президента Исмаил Омар Гуелехо от Джибути, настоящ председател на блока, "за да го информира за решението на суданското правителство да спре членството му в тази организация".

На срещата си на върха в четвъртък МОР повтори призива си за "незабавно и безусловно прекратяване на огъня" в "несправедливата война, засягаща народа" на Судан. Блокът също така изрази "постоянна готовност да предложи своите услуги за улесняване на всеобхватен мирен процес" и отново призова за среща лице в лице между двете страни. Последното комюнике от извънредното събрание даде на двамата генералите срок от две седмици за среща. МВнР на Судан каза, че именно тази точка, поставена в дневния ред без одобрението на Судан, го е тласнала до по-нататъшната стъпка за спиране на членството му. Министерството също обвини комюникето от срещата на върха в нарушаване на суверенитета на Судан и „нараняване на чувствата на жертвите на зверствата на бунтовническата милиция“, препратка към СБП на Дагло.

И двете страни са обвинени във военни престъпления, включително безразборно обстрелване на жилищни райони, изтезания и произволно задържане на цивилни. СБП също е обвинен в етнически мотивирани масови убийства, необуздани грабежи и изнасилвания.

МОР паралелно със САЩ и Саудитска Арабия, многократно се опитва да посредничи между двамата воюващи генерали, но безуспешно. Дагло обиколи няколко африкански столици от края на декември в първото си задгранично пътуване от началото на войната миналия април. Това е част от стратегия, която анализаторите разглеждат като опит за международна легитимност и вероятно е свързана с Обединените арабски емирства. В Адис Абеба Дагло подписа декларация с бившия цивилен премиер на Судан Абдала Хамдок, който също присъства на срещата на върха на МОР. Изглежда, че СБП печелят нови позиции през последните месеци, с малка съпротива от страна на армията. /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

До 1

преди 3 месеца

Който държи оръжието, той упражнява власт. Не по нашите норми, но той решава кой ще живее, кой ще яде, кой колко пари ще дава. Като предците на европейските крале преди 8-9 века.

2

потин

преди 3 месеца

Судан ще напуска Източна Африка. Вече ще е част от Западна Европа!

1

Анонимен

преди 3 месеца

Никой ли не упражнява власт в тази държава?

fallback