Снимка БГНЕС

САЩ са нанесли три успешни удара по цели на хутите в Йемен, съобщи Белият дом. Това е поредният инцидент на фона на нарастващото напрежение в Червено море, което наруши световната търговия, породи опасения от затруднения в доставките и усложни обстановката в региона.

Силите на Централното командване на САЩ са нанесли удари срещу три противокорабни ракети на хутите, които били насочени към южната част на Червено море и подготвени за изстрелване, съобщи американската армия.
Йеменските хути обявиха, че руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море, предаде БНР.

"Американските сили идентифицираха ракетите в контролираните от хутите райони на Йемен и установиха, че те представляват непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на американския флот в региона", се казва още в изявлението.

Йеменските бунтовници, които контролират най-населената част от Йемен, настояват, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците, атакувани от Израел в Газа. Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че това са четвъртите превантивни удари за изминалата седмица на американската армия срещу ракетни установки на хутите. По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че въздушните атаки ще продължат, въпреки че призна, че те може да не спрат нападенията на хутите.

Вчера представител на йеменските хути обяви, че руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море. Той обаче подчерта, че това не се отнася за корабите, които имат дори най-слаба връзка с Израел. В изявлението му се споменава и превзетият от хутите кораб "Галакси лийдър" и взетите за заложници членове на екипажа му, сред които има и българи. Според информацията те са добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase