Снимка БГНЕС
fallback

Иран съобщи днес, че е извършил успешно изстрелване на сателит в най-високата орбита досега, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-новата стъпка от програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран.

Новината се огласява в момент на изострено напрежение в Близкият изток във връзка с продължаващата война на Израел срещу палестинското радикално движение "Хамас" в ивицата Газа и броени дни след като Иран и Пакистан си размениха въздушни удари.

Спътникът "Сорая" е изведен в орбита на 750 км над земната повърхност с помощта на тристепенна ракета, съобщи държавната информационна агенция ИРНА. За момента не се посочва каква е задачата на сателита. Изстрелването е част от космическата програма на иранските Гвардейци на Революцията (подразделение на въоръжените сили  на страната - бел. ред.) наред с гражданската космическа програма на Иран, се казва в съобщението.

За момента няма потвърждение от независим източник, че Иран е извел успешно сателита в орбита. САЩ вече заявиха, че изстрелването на спътници от Иран противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, и призоваха Техеран да не предприема никакви действия, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрен заряд.

Санкциите на ООН във връзка с иранската ракетна програма изтекоха през октомври миналата година, припомня АП.

В оценката си за световните заплахи през 2023 г. американските разузнавателни служби подчертават, че разработването на ракети-носители за изстрелване на сателити "съкращава сроковете" за разработване на междуконтинентална балистична ракета от Иран, тъй като се използва сходна технология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Ман Гал

преди 3 месеца

Роко да не забаравиш да се заведеш на военен отчет че скоро ще трябваш на господарите си.

47

Роко

преди 3 месеца

Дира и този сайт стана свърталище на няколко червени моркови които след забуксуването на путин в украйна се влюбиха в ислямските брадати пръчове и си пляскат плюсове да си мислим колко много са червените ***

46

Анонимен

преди 3 месеца

Току що по бтв свърши американски филм изпълнен с кръв,насилие и убиства,но няма страшно веднага започна друг,пак американски,жанра е същият

fallback