Икономическата несигурност, дезинформацията и изкуственият интелект -това са основните теми на Световния икономически форум в Давос. Нашата страна е представена от премиера акад. Николай Денков.

"Това е най-престижният годишен форум в света. Събират се всички лидери. Целта е да се разискват глобални теми, световни противоречия, да се срещат държави, включително и тези, които имат разногласия между тях. Той задава посоката и дава възможност да се направят контакти", коментира икономистът Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Според журналиста Енчо Господинов основното мото на Давос тази година е "Възстановяване на доверието".

"Има четири основни теми. Един от големите разговори ще бъде за това как да се създаде нов климат на сътрудничество и по-близка работа между отделните компоненти на света. Говори се и за разделението на света, което се очертава от изкуствения интелект. Един от важните детайли е кои държави имат достъп до технологиите. Който е силен, той ще диктува какво ще става в света", каза Господинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Неслучайно темата на Давос е "Възстановяване на доверието", подчерта Войнов. По думите му, ако конфронтацията продължи, ще се стигне до сериозни последици и ще има отражение върху икономическото състояние на всички държави.

"Не е лесно да се преодолеят тези проблеми. Всеки конфликт има отражение и води до сътресения. Видяхме, когато започна войната в Украйна, какво стана с газовите цени. Сега те са на едни от най-ниските нива", припомни икономистът.

По думите на събеседника му днес светът е в едно от най-тежките си състояния: "Заплетен и объркан. Събитието в Давос е огледало, което отразява състоянието на света. Нещата са заплетени, няма да се стигне до нещо сериозно. Световно събитие без Русия, до голяма степен и Турция, не може да се намери решение", смята Господинов.

Войнов цитира изследвания, според които светът, дори без изкуствен интелект, ще замени работната ръка.

"Изкуственият интелект катализира тези процеси. Ще даде голяма мощ на държавите, ще даде предимство на този, който го притежават. Важни са политиките. В България също ще има такъв инструмент, който ще бъде безплатен. Държавите, които влагат инвестиции, ще спечелят", подчерта икономистът.

Има голяма опасност при големите изборни кампании изкуственият интелект да се вмести в редовете на големите световни медии, изтъкна Господинов.

"Може да играе отрицателна роля, да манипулира. Тук е шансът на събития като Давос - големите играчи да се разберат и да сменят климата. Китай продължава да е загадка за повечето политици. Русия е фактор. Престоят бурни години", прогнозира още журналистът.

По думите на Войнов до голяма степен конфликтите са заложници на това, което се случва със САЩ.

"Ако Тръмп спечели мандат, ще бъде по-настроен за реванш. Ще има затваряне на САЩ и изолационизъм. Тръмп ще затвори САЩ и икономически, и политически. Изборите в Русия са предопределени", заяви икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase