Легализацията на гей браковете в Гърция предизвика сериозни дебати и напрежение сред политическите среди, църквата и обществото. Предложението е на Мицотакис, а лявата СИРИЗА се закани да гони депутати, ако гласуват против.

"Ще чуем какво мисли църквата. Не знам дали ще можем да се съгласим, но ще уважим различното мнение", заяви Мицотакис.

Въпросът с правата на хомосексуалистите в Гърция остава твърде чувствителен в общество, считано за едно от най-консервативните в социално отношение в Европа. Духовниците в страната многократно предупреждават, че одобряването на еднополовите бракове ще бъде първата стъпка към разрушаване на гръцкото общество.

Опозиционните партии в Гърция са на различно мнение. Включвайки се в дебата със свое законодателно предложение, лявата партия СИРИЗА, която се ръководи от първия открит гей лидер на партията в Гърция, настоява за сурогатното майчинство. Но премиерът заяви, че това няма да бъде прието в Гърция.

158-те депутати на "Нова демокрация" се разделиха във връзка с новия законопроект за еднополовите бракове. 63-ма от тях няма да гласуват, 53-ма са "за", а 42-ма все още не са решили.

"Трябва да убедим депутати от другите партии да гласуват", посочи Мицотакис.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase