Снимка: Правителствената пресслужба в Никозия

Първият парк в Кипър в памет на децата, изчезнали при турската инвазия през 1974 г., бе открит в Никозия. Европейският съюз предоставя дарение от 2,6 млн. евро за подпомагане през тази година на издирването на останките и идентифицирането на жертвите на конфликта на острова, съобщиха от Еврокомисията. В парка са засадени 36 кипариса в памет на изчезналите деца.

36 деца на възраст от 6 месеца до 17 години са изчезнали при турското нашествие в Кипър, от тях 20 са идентифицирани досега, 50 години по-късно, съобщи президентът Никос Христодулидис на церемонията по откриването на парка. Министерството на образованието ще наименува на тях 36 зали в училища в цялата страна.

Имената на децата са в официалния списък на обявените за безследно изчезнали в Кипър в периода на междуобщностния конфликт 1963 – 1974 г.

От включените в него общо 2002 кипърски гърци и кипърски турци, до края на миналата година са идентифицирани едва половината, 1044 души, показват данните на специално създадения Комитет за изчезналите лица, в който има представители на двете кипърски общности и на ООН. От обявените в неизвестност 1510 кипърски гърци все още се издирват останките на 759 души. Установяването на съдбата на всички изчезнали е хуманитарен проблем от първостепенна важност за правителството, бе заявено при откриването на парка.

Европейската комисия подписа споразумение с Програмата за развитие на ООН, с което дарява 2,6 млн. евро за работата на Комитета за изчезналите лица в Кипър през 2024 г., съобщиха от Брюксел. Финансовата помощ ще подпомогне мисията му да открие, идентифицира и върне останките на изчезналите на техните семейства.

От 2006 г. Европейският съюз е основният донор в подкрепата на тази дейност, като е предоставил над 38 млн. евро. Дарения са направили и много страни-членки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase