Снимка: архив, БГНЕС
fallback

НАСА обяви във вторник, че отлага с почти една година своите мисии „Артемис“ (Артемида) до Луната, съобщи АФП.

Това включва мисията „Артемис 3“, чиято цел е да изпрати отново астронавти на Луната за първи път от 1972 г., и „Артемис 2“, по време на която екипаж трябва да обиколи Луната, без да каца там.

„Коригираме нашия график, за да се насочим към „Артемис 2“ през септември 2025 г. и към „Артемс 3“ през септември 2026 г., каза шефът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция.

„Артемис 2“ беше предварително планиран за края на 2024 г., а „Артемис 3“ - за края на 2025 г.

„Безопасността е нашият първи приоритет“, каза Бил Нелсън, като посочи, че космическата агенция и партньорите от частната компания се нуждаят от повече време.

Въпреки тези отлагания „наистина не вярвам, че Китай ще кацне (на Луната) преди нас“, каза Бил Нелсън.

Програмата „Артемис“ има за цел да установи трайно присъствие на Луната, за да подготви пътуването на първия екипаж до Марс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 4 месеца

До Изнервен "Кога ще спрете с тази тъna конспирация?" - Когато и най-плоските проумеят, че ги лъжат т.е. никога хахаха Като са кацали ШЕСТ пъти досега, защо не пратят пак там хора със същата технология? Еле_ментарно - защото технологията използвана преди 50 години се нарича снимачна площадка хахаха За 50 години можеха колония да направят там, като се има предвид, как се развиват технологиите, а те още не могат да пратят отново хора. Но нищо, наивници винаги ще има, затова и лъж_ата няма да умре.

39

Анонимен

преди 4 месеца

Интересно защо не използват същата технология, с която уж няколко пъти са пращали безпроблемно хора до Луната и то още преди 50 и повече години. И половината свят още им вярва, че са стъпвали на Луната хахаха ... роботчета са пращали със сигурност, но човек е силно съмнително. За 50 години трябваше вече екскурзии да предлагат до там, а не да отлагат с десетилетия пращането на космонавти на Луната отново.

38

до Христо Христов

преди 4 месеца

Може ли по-малко плюнки, че е неприятно! В началото на 70те делегация от НАСА посещава академията на науките на СССР. Общуват с учениците на Корольов. Показват им образци от лунния грунт. Съветските учени се съглавяват, че пробите са идентични с тези, които изпраща съветският луноход. Има и съвместна пресконференция. Просто при нивото на науката по онова време не възможно да се открие още нещо ново на Луната. Затова и прекратяват.

fallback