Снимка: архив, БГНЕС

Финансовите загуби на застрахователните компании, причинени от природни бедствия в световен мащаб, са намалели на приблизително 95 милиарда долара през 2023 г. от 125 милиарда долара през 2022 г. Това показва проучване на "Мюних ре" (Munich re), цитирано от Ройтерс.

Данните на германската презастрахователна компания се различават от тези на конкурентите й от "Суис Ре" (Swiss Re). Швейцарската презастрахователна фирма обяви през миналия месец, че общите загуби на застрахователния бизнес са възлезли на около 100 милиарда долара през миналата година.

Въпреки че финансовите щети за застрахователите през миналата година са с около 30 милиарда долара по-малко спрямо предходната 2022 г., те са над средното равнище в исторически план. "Мюних ре" го оценява средно на 57 милиарда долара за последните 30 години.

Разрушителните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия миналия февруари, са предизвикали най-значителни загуби за застрахователния бизнес през 2023 г. Те причиниха 58 000 смъртни случая и доведоха до материални щети за 50 милиарда долара. Част от тях - в размер на 5,5 милиарда долара, са покрити от застраховки, посочва "Мюних ре".

Най-голямата презастрахователна компания в света отбелязва, че застрахователните компании са понесли най-значителни щети не толкова заради единични събития като земетресенията в Турция и Сирия, колкото заради многобройните силни бури в САЩ и редица страни в Европа през миналата година. Броят на ураганите се увеличава в резултат на негативните климатични промени, посочват експерти.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase