Снимка БГНЕС, архив

Папа Франциск призова днес практиката на сурогатното майчинство да бъде прекратена навсякъде по света, информира италианската новинарска агенция АНСА.

„Пътят към постигане на мир изисква уважение към живота, към всеки човешки живот, като се започне с този на нероденото дете в майчината утроба, което не може да бъде третирано като стока", каза папата на среща в Ню Йорк с представителите на дипломатическия корпус, акредитирани към Светия престол.

„Аз смятам практиката на сурогатното майчинство, която е унизителна както за достойнството на майката, така и за това на детето, за отвратителна. Тя се основава на материалната необходимост на майката, с която цел се използва ситуацията. Докато детето е винаги дар и никога не може да бъде предмет на договор. По тази причина се надявам, че международната общност ще вземе решение да забрани тази практика по цял свят. Във всеки момент от съществуването му човешкият живот трябва да бъде съхраняван и защитаван, докато в момента, особено в западното общество, забелязвам с огорчение, че непрекъснато се разпространява културата на смъртта, която засяга деца, възрастни и болни хора под фалшивия претекст за съчувствие", добави Франциск.

В Италия сурогатното майчинство е гореща тема. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони „Италиански братя" внесе законопроект за третиране на „сурогатното майчинство", до което прибягват много италианци с хомосексуална ориентация, като „престъпление, което се преследва по нормите на международното право". По този начин подобни действия ще бъдат наказуеми и извън пределите на страната, но само по отношение на италиански граждани, предаде БТА.

Правителството, като се позова на решение на Касационния съд, висшата съдебна инстанция на Италия, също така издаде разпореждане на общините за спиране регистрацията на деца от еднополови двойки с издадени в чужбина актове за раждане, които досега се третираха по процедура, касаеща сурогатно майчинство или асистирана репродукция, които в момента са достъпни в Италия единствено по отношение на хетеросексуалните двойки и подлежаха на регистрация в гражданските регистри на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase