Снимка: Pixabay/liushuquan

Великобритания е една от най-богатите държави в света, но също така е известна и с това, че разликата между най-високо платените и получаващите минимално възнаграждение е най-силно изразена, в сравнение с другите страни членки на Г7- групата на седемте най-развити държави в света.

Според изследване, което е базирано на годините отчети, които компаниите подават пред данъчните служби на Кралството, може да се проследи в детайли колко голяма е разликата в заплащането на различните хора.

Информацията показва, че на 4 януари в 15 часа българско време, мениджърите на най-големите британски компании са направили повече пари отколкото средният британски работник ще направи през цялата година.

Това означава, че за първите два работни дни на новата година, тези около 100 бизнесмени или мениджъри са заработили повече от 34 963 паундa или еквивалента на 79 500 лева. Толкова е средната годишна заплата, според британската статистика за изминалата 2023 година за работещите на пълен работен ден.

Продължавайки да смятаме, това означава, че топ мениджърите на първите 100 компании по големина, които продават акции на Лондонската борса, получават годишно средна заплата от 3,8 милиона паунда или близо 8,6 млн. лева годишно.

За разлика от България, на Острова възнаграждението се определя на час. Така, излиза, че във Великобритания най-високо платените получават 2660 лева на час, което е 109 пъти над това, което получава средният работник - малко над 24 лева на час.

Според същото изследване най-добрите юристи на Острова ще изработят средния доход за годината на повечето британци  в началото на седмицата, която започва утре, а топ банкерите ще го направят "едва" на 17  януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase