Снимка: БГНЕС

При разработването на проект на закон за мобилизацията се разглежда въпросът за привличането на украински мъже в чужбина в армията. Това каза в ефира на 1+1 Егор Чернов, който е зам-председателят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада и ръководител на украинската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

Според него обаче за тази категория украинци "все още има повече въпроси, отколкото отговори". В същото време народният депутат отбеляза, че е необходима мобилизация в Украйна, тъй като "войната продължава и нашият враг няма да спре":

"За съжаление трябва да попълваме войските си. Но не да ги попълваме при каквито и да е условия. Защото попълването на войските е някъде загуба на икономиката... Нашата задача е това да бъде балансиран законопроект, а не репресивен. Да, трябва да има репресивни мерки, но повече да са мотивационните мерки, които ще мотивират хората и няма да се отразяват отново на икономиката", каза Чернев.

Германското законодателство не позволява украински мъже, заминали за Германия, да бъдат екстрадирани на властите в Киев, за да избегнат евентуална мобилизация в родината си. Това заяви правосъдният министър Марко Бушман в интервю за вестник Welt am Sonntag.

"Разбирам желанието на украинското правителство да върне украински мъже, подлежащи на военна служба в чужбина, за да служат в армията. Но като министър на правосъдието на тази страна казвам, че правната ситуация в Германия не позволява екстрадицията на тези хора“, каза шефът на правосъдното министерство, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase