Снимка: архив, БГНЕС

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи, че контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал за три експлозии в близост до кораба, докато се е намирал на 24 км югозападно от йеменското пристанище Моха, предаде Ройтерс.

Още по темата
Сигналът е бил подаден във вторник от капитана на плавателния съд, който е поискал помощ от военен кораб от оглавяваната от САЩ коалиция.

Компанията "Амбри" отбелязва, че е получила информация за три ракети, изстреляни от йеменската провинция Таиз. Малко след взривовете друг плавателен съд в района е съобщил, че е забелязъл малък кораб и две светлини на разстояние една 1,6 км от мястото на инцидента.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират по-голямата част от Йемен, извършват все повече атаки срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Ивицата Газа. Заради зачестилите нападения на хусите няколко корабни компании преустановиха курсовете си Червено море и пренасочиха корабите си към по-дългия път около Африка. Йеменските бунтовници се зарекоха, че ще продължат атаките си, докато Израел не прекрати конфликта в Газа и предупредиха, че ще атакуват военни кораби на САЩ, припомня Ройтерс.

"Конкретно този контейнеровоз не е свързан с Израел, но други кораби от флота на оператора редовно са комуникирали Израел и това може би е било достатъчно, за да стане мишена", се посочва в изявлението на "Амбри".

Франция, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, заяви, че в сряда вероятно ще има заседание на най-важния орган на световната организация заради ситуацията в Червено море.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase