Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се качи на хеликоптер, за да направи оглед на наводнените райони в Северозападна Германия, в която след седмици на проливни дъждове реки излязоха от коритата си и наводниха домове, пътища и полета, предаде Асошиейтед прес.

През последните дни стотици хора бяха евакуирани от засегнатите райони в Северна и Източна Германия като предпазна мярка.

Хеликоптерът на Шолц кацна сутринта в град Верден в Долна Саксония.

В изявление пред репортери край река Алер, която заля части от Верден, Шолц благодари на "полицията, пожарната, федералната агенция за техническа помощ и германските въоръжени сили" за съвместните им усилия.

"Важно е да сме единни", каза той. Канцлерът изрази благодарността си и на "безбройните граждани на нашата страна, които сега жертват времето си и се излагат на опасност, за да осигурят безопасността на всички нас".

Хиляди доброволци помогнаха за пълненето и разпределянето на милиони чували с пясък, използвани за защита на домовете от наводненията, заяви губернаторът на Долна Саксония Щефан Вайл, който придружаваше Шолц по време на обиколката му в тежко засегнатия регион.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase