Снимка: Pixabay

Правителството на Германия постави нов рекорд за износ на оръжия през 2023 г., като разреши продажби на стойност най-малко 11,71 млрд. евро, главно заради помощта, изпращана на Украйна, предаде ДПА, като се позова на данни от германското икономическо министерство.

Предишният рекорд от 9,35 млрд. евро през 2021 г. вече бе надхвърлен с 25 процента до средата на декември тази година. В сравнение с 2022 г. увеличението през тази година е 40 процента.

Повече от една трета от одобрения износ е отишъл към Украйна за нейната отбранителна кампания срещу руската инвазия на обща стойност 4,15 млрд. евро.

Данните се отнасят за периода от 1 януари до 12 декември, през който Германия одобри износ на оръжия на стойност 6,15 млрд. евро и износ на друго военно оборудване на стойност 5,57 млрд. евро.

Почти 90 процента от тях са отишли в страни членки на ЕС и НАТО, в Украйна, както и в държави, които са третирани по сходен начин като членките на НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие, например Япония, Австралия и Южна Корея.

За така наречените трети държави като Израел, Обединените арабски емирства или Саудитска Арабия германското правителство е дало зелена светлина за продажбата на произведени в Германия оръжия и друго оборудване за отбраната на стойност 1,76 млрд. Евро. /БТА, Светослав Танчев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase